Domov Časokrásno pre dušu Zápisky #zozivotaperfekcionistky 2

Zápisky #zozivotaperfekcionistky 2

od Katka

Ako to v mojom príbehu, po Zápiskoch #zozivotaperfekcionistky 1, pokračovalo ďalej? Prečítajte si v druhom dieli tejto novej série..

Nie vždy máme poruke niekoho, kto nám povie to, čo práve potrebujeme počuť.. To, čo potrebujeme počuť, je však vždy v nás, len sa to musíme naučiť počúvať.. 🙏💕

Dnešný odkaz špeciálne pre všetky perfekcionistky.. ktoré došli do bodu, keď si uvedomili, že ani tá dokonalosť, o ktorú sa celý život snažia, nestačí.. (k pocitu šťastia, úspechu, na dosiahnutie cieľa či splnenie sna..)

Čo tak skúsiť opačný prístup? Nesnažiť sa viac, ale naopak menej? Čo ak je menej predsa len viac?

Možno sa to stalo už aj vám.. Chceli ste všetko robiť čo najlepšie.. Chceli ste toho skúsiť čo najviac.. Chceli ste sa naučiť čo najviac.. Chceli ste vyhovieť každému okolo vás.. Chceli ste to všetko zvládnuť čo najviac v pohode.. Chceli ste dať zo seba všetko.. Nechali ste sa uniesť na vlnách prehnaného perfekcionizmu, nereálne vysokých nárokov a nikdy nekončiacich to do listov.. s neutíchajúcim hlasom „ešte raz, ešte viac, ešte lepšie“ v hlave.. Išli ste nad limit svojich možností, za hranice svojich síl.. až na dno.. do úplného vyčerpania.. svojej energie aj radosti..

Už roky odvšadiaľ počúvame, ako máme byť svojím najlepším ja, ako sa máme viac snažiť, ako máme ísť za svojimi snami, ako sa nikdy nemáme vzdať.. To je všetko pekné, ALE..
.. keď sa neustála snaha zmení na ustavičné trápenie, stres a vyčerpanie.. aký to má zmysel?
.. keď sme také zničené, že sa zo splnených snov už ani nevládzeme tešiť, aký to má zmysel?
.. keď dáme všetkým všetko, no nám už neostane nič, aký to má zmysel?


Skúsme sa na to začať pozerať inak..
Čo tak zobrať si na seba menej úloh, menej pracovať a viac oddychovať? Čo tak splniť si menej snov, no o to viac si každý vychutnať? Čo tak byť na seba menej prísne a viac láskavé? Čo tak naučiť sa hovoriť viac „nie“ iným a viac „áno“ sebe? Čo tak menej sa trápiť pre všetko zlé a viac sa tešiť zo všetkého dobrého? Čo tak naučiť sa, že robiť veci najlepšie, ako vieme, neznamená, že musíme pracovať až do bodu úplného vyčerpania..?

Som unavená. Som tak strašne unavená.. už tak strašne dlho.. Niekedy to má aj konkrétny dôvod, ako napríklad, že som sa niekoľko nocí nevyspala kvôli nočným morám (pretože moje podvedomie evidentne unavené nie je a tak sa v noci realizuje ako nikdy predtým), no väčšinou je to taká celková únava.. Únava zo života.. zo života perfekcionistky.. ktorá sa celý život „neúnavne“ snažila dosiahnuť dokonalosť vo všetkom a pred každým a teraz ju tá únava konečne dobehla.. Únava z honby za nedosiahnuteľným cieľom.. únava z neustálej viny a hanby, že sa jej to ne(po)darí..

.. a niekedy je toho toľko, že niečo jednoducho musíme pustiť.. 💔
.. a tak sme sa 11.11. rozhodli, ze pre tento rok musíme pustiť náš online magazín, ktorý sme pre vás chystali ako dodatočný darček k prvým narodeninám eshopu.. Veľmi sme sa naň tešili, mal to byť veľký darček na pamiatku aj pre nás, no zo zdravotných a časových dôvodov to jednoducho nevieme dať tak v pohode a v radosti, ako sme si to vysnívali a ako si to takéto dielo zaslúži.. Rozhodli sme sa, že si ako posledný dodatočný darček doprajeme niečo menej veľkolepé, no o to dôležitejšie, niečo čo obe už zúfalo potrebujeme veľmi dlhú dobu – čas pre seba a pokoj v duši.. 🙏💕

Je úplne v poriadku spomaliť, dovoliť si ubrať z povinností, stanoviť si hranice či požiadať o pomoc.. A niekedy, keď je toho veľa naraz, je to až nevyhnutné.. 🙏💕

Mesiac do Vianoc.. ✨✨✨ Pre väčšinu z nás to znamená najhektickejšie obdobie roka.. 🙈 Čo keby sme to tento rok spravili inak.. a starali sa v tomto období viac o svoju dušu..? 💖 Čo keby sme sa každý deň na chvíľku zastavili, dopriali si čas pre seba.. napríklad vo forme journalingu.. a vypísali sa zo svojich myšlienok a pocitov do krásnych pastelových (ne)obyčajných zápisníkov, ktoré sme práve na tento účel s láskou vytvorili? 🤗📖🌸💕 Čo keby nás práve tých pár minút mohlo zachrániť pred stresom a vyčerpaním? Čo keby nám práve tento čas pre seba priniesol ten pokoj v duši, ktorý tak veľmi potrebujeme? 🙏💕

Je príliš skoro dávať si predsavzatia (nielen) na budúci rok? 😇 My už máme jedno jasné.. budeme sa snažiť byť k sebe (konečne) lepšie a počúvať svoje láskavé ja.. 🙏💕 Náš kalendárik nám to bude každý deň pripomínať.. 💝

Kedy sa to stalo, že sa z najkrajšieho obdobia v roku stalo to najstresujúcejšie? 🙈 Táto redefinícia je trochu iná ako tie predošlé.. Je to vlastne redefinícia redefinície, ktorú sme si rokmi (nevedomky) vytvorili.. Je to teda „len“ návrat k prapodstate Vianoc, sviatkov pokoja a lásky.. no je veľmi ťažké nenechať sa strhnúť davom.. a zostať pokojne stáť, kým ostatní sa besne naháňajú.. Ale možno práve to je to, čo všetci potrebujeme.. aby sme v rozbúrenom mori stresu a honby za nenaplniteľnými cieľmi mali čoraz viac majákov pokoja, pohody, spokojnosti a vďačnosti.. aby nám posvietili na cestu a ukázali, na čom skutočne záleží.. 🙏💕

Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno maličké ružovo-modré pastelové kráľovstvo.. Od začiatku však bolo pod kliatbou perfekcionizmu.. Nebola to ale kliatba, ktorú by si princezné (Katka a Silvi) žijúce v tomto kráľovstve hneď všimli..


Nažívali si tu spočiatku v sladkej nevedomosti a s radosťou si budovali svoje kráľovstvo a šperkovali každý kúsok do najmenšieho detailu.. Všetko muselo byť čo najlepšie, najkrajšie, najpremyslenejšie a najzmysluplnejšie ako to len dokázali.. Do všetkého dávali množstvo času, pozitívnej energie a kusisko svojho srdca.. Mesiace plynuli a zrazu si uvedomili, že im ide všetko pomalšie a ťažšie.. že už nevládzu ako kedysi a že sú ustavične unavené a vyčerpané.. Dochádzali im sily, no kliatba perfekcionizmu ich napriek tomu bezohľadne tlačila stále vpred a chcela po nich stále viac a lepšie.. Až vtedy si uvedomili, do akej pohromy sa to zaplietli.. Vedeli, že ak to takto pôjde ďalej, ich kráľovstvo a pastelové sny spolu s ním sa zrútia.. Museli hľadať spôsoby, ako sa spod kliatby vymaniť.. Na túto kliatbu však nefungovali rytieri na bielych koňoch ani dobré víly s čarovným prútikmi, ktoré urobia zázraky na počkanie.. Naše milé princezné tak čakala dlhá a strastiplná cesta vnútorného rozkvetu duše, keď sa samy museli postaviť voči 7-hlavému drakovi menom „perfekcionizmus“ a jeho vernému spoločníkovi menom „vnútorný kritik“.. Na tejto ceste však neboli samy, mali jednu druhú a tak sa mohli spoločne podporovať a pripomínať si, čo sa na tejto ceste zatiaľ naučili..


1. Keď budeme stále len dávať, nakoniec nám nič neostane..
2. Musíme si nájsť dostatok času pre seba, aby sme dokázali načerpať dostatok energie pre všetko a všetkých navôkol
3. Je v poriadku, keď nie je vždy všetko dokonalé na 200%


Ako tento príbeh skončil? Ešte neskončil.. ich cesta za svojím menej perfekcionistickým ja stále trvá.. A bude trvať ešte dlhú dobu.. Tak im držte palce..

Súvisiace články:

Zápisky #zozivotaperfekcionistky 1
Zápisky #zozivotaperfekcionistky 3
Návrat k sebe
Zápisky #zozivotaperfekcionistky 4

Mohlo by sa vám pačiť