Domov Časokrásno pre dušu So sebou, pre seba, s láskou

So sebou, pre seba, s láskou

od Katka

Romantizovanie života – tento jav som vo svojom živote objavila asi v roku 2020, keď som si založila instagramový účet venovaný len knihám. V knihách je skrytej romantiky omnoho viac, než si v reálnom živote chceme a vieme uvedomiť.

Romantický život nie je len o láske k inej osobe. Romantický život existuje aj v spojení so samou sebou, vlastnou individualitou a krásou, ktorou sa chceme obklopovať. Nie sú to len kvety a večere pri sviečkach, aj keď kto by takýmto niečím opovrhol.

Moje romantizovanie života spočíva v uvedomení si krásy momentu. Nezáleží na tom, či takémuto momentu dopomôžeme vlastnou aktivitou, teda si ju naplánujeme alebo je spontánna. No vďaka plánovaniu si romantických okamihov života si viem uvedomiť to, čo chcem dosiahnuť; ten pocit, kedy sa cítim ako hlavná postava svojho života, kedy si poviem: ”Toto je ten filmový moment!” – obrázok ako vystrihnutý z časopisu, idylického obrazu, korešpondujúci s istou časťou piesne. Ten moment zachytáva emóciu, vďaka ktorej sa cítim živšia.

Čo robím preto, aby som sa tak cítila? Naplánujem si deň len podľa seba, svojich preferencií, potrieb a túžob; vezmem sa na raňajky, idem do múzea, do galérie, na obed, do kníhkupectva, jednoducho si vyberiem aktivitu, pri ktorej sa cítim pohodlne. Môže to byť aj šport, preto je môj bicykel viac estetický než praktický. Oblečiem si niečo, čo je pohodlné a môjmu oku esteticky lahodiace. Viackrát som sa zamýšľala nad tým, či je dôraz na to, ako som oblečená povrchné alebo aj zmysluplné. V tomto prípade to zmysel má, nakoľko to dopĺňa celkový dojem romantickej chvíľky. Keďže chcem mať tento čas pre seba aj zachytený, urobím si z takéhoto dňa video, niekoľko fotiek (na mobil alebo cez instax) a je to. 

Môj ideálny romantický deň (overený viacnásobnou praxou) vyzerá nasledovne: keď sa ráno zobudím, pekne a pohodlne sa oblečiem (šaty/sukňa s tenistami, moje obľúbené kostýmy), doplním to kabelkou, ktorá je dostatočne veľká, aby sa mi tam zmestila kniha. Vyberiem si miesto na brunch, počas ktorého si užívam chvíľu spojenia dobrého jedla, príjemnej atmosféry a ak nemám spoločnosť, tak aj knihy. Potom pokračujem do galérie alebo múzea. Následne moje kroky vedú do kníhkupectva (lebo kníh nemám nikdy dosť), väčšinou idem do menšieho kníhkupectva alebo do antikvariátu. Mám rada intimitu takéhoto priestoru a nájdem tam niekedy aj knihy, ktoré ani neviem, že chcem. V roku 2023 som začala intenzívne využívať služby knižnice, vďaka čomu dostanem veľa muziky za málo peňazí. Rozšírili sa mi možnosti, znova som sa dostala do detstva, ktoré bolo sprevádzané miestnou knižnicou. Odvtedy si knihy kupujem už menej, zato však čítam knihy z knižnice a nie tie, ktoré mám doma. Čas strávený čítaním je ako skúmanie umeleckého diela, nie vždy záleží na autorovi, ide o dojem, ktorý vyvoláva.

Pokračujem kaviarňou, kde zrealizujeme moje obľúbené kombo „kniha + káva + koláčik“ (občas aj kvety domov). Je čas ísť domov, niečo zjesť a pokračovať v čítaní knihy, kým príde manžel domov z práce.

Možno sa zdá divné, že moje romantické chvíle si užívam, keď som sama a často je to v spoločnosti iba mojej maličkosti. Je to preto, lebo sa nebojím samoty, necítim sa v takýchto momentoch osamelá a odosobnila som sa od mojej utkvelej predstavy, že oči všetkých okoloidúcich sú uprené na tú neboráčku, ktorá sedí sama v kaviarni alebo nebodaj v reštaurácii. V podstate je všetko v hlave. Romantizovať sa dá život do práce autobusom, nákup rannej kávy s raňajkami (tento ranný romantický moment zbožňujem, hlavným dôvodom je skvelá káva a čerstvé pečivo z pekárne cestou do práce), obed s dezertom, večera v príjemnej spoločnosti. Príjemné prostredie, ktoré nás upokojuje a v ktorom sa cítime uvoľnení, je dôležitým faktorom. Život je romantickým a romantizovaným vtedy, ak si vieme a chceme uvedomiť krásu pominuteľnej chvíle, ak to v nás zanechá ten pocit spokojnosti a vďačnosti za život a za všetko, čo v ňom máme. To všetko motivuje k vychutnávaniu si ďalších malých krásnych momentov, až sa z tých momentov stane život sám.

Mohlo by sa vám pačiť