Domov Časokrásno pre dušu Jedno túlavé srdce

Jedno túlavé srdce

od Katka

Mnohé z nás majú túlavé srdcia a milujú cestovanie. Častokrát máme milión vysnívaných destinácií, no k uskutočneniu našej vysnenej cesty nám neustále niečo alebo niekto chýba. Tento problém som riešila i ja, až som sa nakoniec vybrala na svoju prvú sólo cestu. A nemohla som spraviť lepšie. Keď sa pre tento krok odhodláte, určite vyjdete zo svojej komfortnej zóny, no neraz vás táto nová skúsenosť veľmi posilní a posunie vás na novú úroveň. Konečne sa tak stanete hlavnou hrdinkou svojho príbehu. A tá má srdce dobrodruha!

Nebudem klamať, že som pred prvou cestou nemala obavy. Mala som ich, no nedovolila som svojmu strachu a temným myšlienkam zvíťaziť nad mojou chuťou cestovať a spoznávať svet. No len čo som si „bookla“ letenky a našla ubytovanie, začala som sa reálne tešiť a snívať o miestach, ktoré navštívim. Už som sa videla pri Fontáne di Trevi či ako obdivujem bájne Koloseum. Neskôr som si trošku pozmenila a predĺžila cestu návštevou Neapola a pobrežia Amalfi. Čakal ma teda celkom vzrušujúci a nabitý týždeň. A tak, keď nadišiel deň D, som vyrazila z domu. Síce so stiahnutým žalúdkom, ale vyrazila… No v lietadle, kde sa ja osobne cítim úplne skvele a šťastne, som vedela, že som na tom správnom mieste.

Tých nádherných osem dní bolo pre mňa darom z nebies. Túlala som sa uličkami historického Ríma, objavovala som tajné zákutia, našla som si nových priateľov, tešila sa z výhľadov, kúpala sa v mori, jedla tú najlepšiu pizzu na svete, viezla sa na motorke… Bola to hotová rozprávka a bolo to stokrát lepšie, ako som si to predstavovala. Nikomu som sa nemusela prispôsobovať, na nikoho čakať…

Tým, že som si zvolila bývanie v hosteli, som nikdy ani nebola celkom sama. Dokonca som sa konečne aj trošku rozhovorila po anglicky. Prekonala som teda aj svoj strach z rozprávania…

Možno si mnohé poviete, že toto by pre vás nebolo. Aj ja som si to kedysi hovorila. No potom prídete do štádia, že máte pocit, že váš život stagnuje a potrebujete nejakú zmenu či impulz. A mňa tento pobyt naozaj naštartoval. Vďaka nemu som si začala viac veriť, viac si užívať život, vnímať tú krásu naokolo, farby, vône, chute… Na tú prvú cestu som odišla zlomená a plná otáznikov, no vrátila som sa oveľa silnejšia. Síce som nenašla všetky odpovede, no dá sa povedať, že som našla samú seba. A potvrdila si, že cestovanie je to, čo naozaj milujem. Odvtedy som už navštívila viaceré krajiny ako Maltu, Turecko, Malorku, Čiernu Horu či Albánsko a ani na jednom mieste som sa necítila zle. Ba priam naopak. Boli to úžasné výlety a som za ne nesmierne vďačná.

Ak ste aj vy v kútiku duše zatúžili po takomto vlastnom dobrodružstve, ktoré by bolo ako z knihy Jedz, modli sa a miluj, tak vám ho vrelo odporúčam. No na začiatok si môžete spraviť aspoň výlet do susedného mesta. A vnímať jeho atmosféru svojimi očami. Veľmi vám držím palce!

Prípadne si nájdite krásny kútik vo svojom meste a skrášlite si ho. Ja som si takto už párkrát vybehla s knižkou a dekou nad naše mesto a dopriala si naozaj romantické čítanie s prekrásnym výhľadom a vôňou orgovánu, ktorý som si po ceste odtrhla… A bolo to dokonale krásne!

Nebojte sa snívať o veľkých veciach a vytvorte si svoju „vision board“. Možno mi nebudete veriť, ale táto taktika má neuveriteľnú moc. Ja som si tú svoju vytvorila na sklonku roku 2022 a už po pár mesiacoch sa mi väčšina snov z nej splnila.

Znie to celkom šialene, ale u mňa to naozaj fungovalo. A to doslova! Len pár minút po jej dokončení mi vyskočili lacné letenky do Jordánska. Brala som to ako znamenie a ihneď ich „bookovala“. A tak som už v priebehu niekoľkých dní obdivovala krásy starobylej Petry, zažila nezabudnuteľný deň i noc v púšti Wadi Rum, pila čaj s beduínmi či sa vozila na ťave… A o pár mesiacov neskôr som absolvovala zatiaľ môj najväčší „solo trip“ po Turecku. Počas tých skvelých dvoch týždňov som neskutočne osobnostne dozrela, precestovala viac ako 5000 km a okrem iného som si splnila ďalšie sny z môjho „vision board-u“. Navštívila som vytúžený Istanbul a v Cappadocii som si vychutnala vysnívaný let teplovzdušným balónom. Asi vám ani nemusím hovoriť, že to bolo úplne ako vo sne! A preto sa naozaj nebojte snívať, veriť a o svoje sny bojovať.

V lete 2023 som sa čoraz častejšie pohrávala s myšlienkou spraviť si kurz cestovného sprievodcu. Úprimne, na jednej strane sa mi nechcelo opäť sadať do školských lavíc, no myšlienka povýšiť cestovanie na novú úroveň, z ktorej by som mohla mať aj zdroj príjmu, ma lákala. A tak som do toho skočila. 

Nasledovali celkom perné a hektické mesiace a pomerne náročné skúšky. No tesne pred Vianocami 2023 som už v rukách držala svoj vlastný preukaz sprievodcu CR. Nebudem klamať, bola som na to naozaj pyšná. Tak dlho som o tom snívala a zrazu to bolo reálne. Onedlho som už sedela nad knihami a snažila sa učiť dejiny, geografiu a pamiatky Francúzska. Môj prvý trip totiž smeroval práve do mesta lásky – Paríža. Nebol to ľahký zájazd. Mala som na starosti takmer 60 ľudí a počas tých 5 dní sa vynorilo plno neočakávaných komplikácií, ktoré ako som ako sprievodkyňa musela riešiť. No poviem vám, bolo to riadne náročné. Ale prežila som. 

Potom som bola letecky v Kampánii s malou a skvelou skupinkou. To už bolo úplne iné kafe. Tento trip som si naozaj užila a boli chvíle, keď som ďakovala nebesiam, že sa to všetko naozaj deje a moje sny sa stávajú skutočnosťou.

Teraz je môj život skutočne hektický. Zatiaľ sprevádzam v rámci svojej dovolenky v práci v lekárni, no popri tom sa snažím pripravovať na budúce zájazdy. Najbližšie ma čaká Rakúsko, Poľsko, Turecko, Taliansko, Nemecko… Tak sa už úprimne teším na všetky tie krásne miesta. Verím, že jedného dňa precestujem celý svet a postupne si odškrtnem všetky lokality na mojom „wishlist-e“. A ten je nekonečný…

Možno sa budete smiať, ale keď mám voľno, tak tiež cestujem. Sama alebo s priateľmi. Je to náročne, ale dá sa to zvládnuť. Lebo kde je vôľa, tam je i cesta… A cestovanie je naozaj to, čo milujem!

Mohlo by sa vám pačiť