Domov Časokrásno pre dušu V dobrom aj v zlom

V dobrom aj v zlom

od Katka

Spadám do kruhu známych osobností ako Steve Jobs, Ernest Hemingway, Orson Welles, Barbara Streisand, Kevin Kostner, Woody Allen, Stanley Kubrick a Tom Ford? Osobností, ktoré spája perfekcionizmus? Asi áno, hoci u každého sa prejavuje rozdielne…

Ako vnímam môj perfekcionizmus? Považujem ho za normálny, na rozdiel od niektorých autorov zaoberajúcich sa touto tematikou. Viem, že perfection je nemožné dosiahnuť, ale som vždy odhodlaná urobiť to najlepšie bez kompromitácie môjho self-esteem-u, som si svojím kritikom a moje očakávania sa vždy dali zrealizovať. 

Páči sa mi výrok Salvadora Dalího: „Neboj sa dokonalosti, nikdy ju nedosiahneš“. Ale ja ju dosiahnem – podľa mojich predstáv a môžem povedať, že perfekcionizmus slúži v môj prospech či v práci, alebo v osobnom živote. Je to moja cesta byť vynikajúcou. 

Perfekcionizmus je môj „partner“ dlhé roky a v mojej tridsiatke rozhodol, že už niet „úniku“ a zostane mojím „partnerom“ na celý život. Vtedy som si uvedomila, že spadám medzi ľudí s perfekcionistickými sklonmi. Nebránila som sa tejto objavenej staro-novej realite a možno som ju aj uvítala… V priebehu rokov sa môj perfekcionizmus mierne menil, zosilnel, ale nikdy ma „nenahneval“. Zmenu som spozorovala počas Covidu, keď veľmi zosilnel a na určitý čas ma „nahneval“. Mám rada poriadok a v upratovaní som bola vždy dôsledná, pedantná. Doba Covidu pridružila dezinfekciu, ktorú chcem už „otriasť“, ale zatiaľ sa mi to podarilo iba sčasti. Utešuje ma však realita, že s manželom sme počas Covidu boli zdraví a naše zdravie stále zotrváva.

Keď sa vydám do mojej záhrady, neopustím ju, pokiaľ nie je upravená podľa mojej predstavy. Tento záhradný proces vezme hodiny práce, ale v ten deň odchádzam zo záhrady unavená a spokojná. Akú perfektnú robotu som vykonala! Neprijmem niečo, čo by bolo iba OK alebo len dobré. A keď sa pritrafí, že prácu nedokončím? Ach, chytí ma anxiety a výčitky: „Mohla som začať skôr, obmedziť konverzáciu so susedom, nevenovať sa susedinej mačičke…“ Samozrejme, spokojnosť duše nastane až keď dokončím naplánovanú prácu. Uvedomujem si, že musím akceptovať moje limity, ale nie je to ľahké. Dokonalosť síce nemôžem dosiahnuť, ale pre mňa je perfect čokoľvek, čo dokončím. Pravdepodobne bola perfect pre Beethovena symfónia, keď ju zložil alebo pre Tolstoja jeho novela.

Nevýhodou perfekcionizmu v mojom prípade je, že ma veľakrát časovo obmedzuje, pretože potrebujem viac času, či už na upratovanie, prácu v záhrade, chystanie sa von, dokonca na zariaďovanie bytu, pri ktorom musím obehať čo najviac obchodov, aby zariadenie vyhovovalo mojim požiadavkám. Zriedkavo sa stane, že manžel pri mojom perfekcionizme stratí nervy, ale stane sa, a v tej chvíli vzťah už nie je perfect.

V niektorých okamihoch mať dvoch partnerov v živote môže byť náročné. Manžel je takmer opakom perfekcionistu, jeho trpezlivosť s mojím „partnerom“ je obdivuhodná, ale tiež má svoje obmedzenia. Kedy to obmedzenie vyvrcholí? Väčšinou keď sa niekam chystáme na určitú hodinu a ja naťahujem čas, pretože môj druhý „partner“ mi šepká: „Podlaha v kúpeľni bola umytá večer, je ale určite čistá? Posteľ necháš takto neupravenú? A zrkadlo v kúpeľni ti nevadí, že je zafŕkané od vody?“ Nechám sa uniesť tým „šepotom“, ktorému ale môj prvý partner nerozumie, ale prečo by aj mal rozumieť? 

Sú situácie, keď pochopiť môj perfekcionizmus „zvonka“, je ťažké. Môžem potvrdiť, že v mojom prípade hrá úlohu aj vek manžela a roky nášho spolužitia a tak vzťah s mojím „druhým partnerom“ chápe lepšie. 

Perfekcionizmus sám o sebe nie je zlý, záleží len, čo sa rozhodneme s ním urobiť a to ho môže nasmerovať dobrým, ale aj zlým smerom. Verím, že u mňa je to skôr tá prvá možnosť… A tak to s ním ťahám takmer celý svoj život, v dobrom aj v zlom…

Mohlo by sa vám pačiť