Domov Časokrásno pre dušu Romantizovanie života

Romantizovanie života

od Katka

Tému romantizovania života sme prvýkrát začali intenzívnejšie vnímať na jar roku 2022.. Odvtedy sa snažíme vnášať do svojich životov čoraz viac romantických chvíľok. Zaviedli sme aj náš hashtag #mojaromantickachvilka, v rámci ktorého sme vysvetlili definíciu romantizovania života podľa nás..

Čo to teda pre nás znamená?


Keď si to tak zoberieme, nejakú formu romantizovania života možno podvedome robí každá z nás.. či už je to skrášlenie svojho okolia pri nejakej aktivite, vymyslenie špeciálneho rituálu alebo čo i len pridanie príjemnej hudby či vône..

♥ U mňa je to napríklad ten pohodový čas, keď si po meditácii pustím príjemnú hudbu, popíjam svoj obľúbený čaj, vypĺňam si diár a vyfarbujem obláčiky a kvetinky (náš sleeptracker a moodtracker)..

♥ Jednou z najkrajších romantických chvíľok (ešte pred vymyslením nášho hashtagu) bolo stretnutie s kamarátkou a posedenie pod rozkvitnutou magnóliou.. To bola úplná nádhera a ponorenie sa do prítomného okamihu a vnímanie všetkými zmyslami naplno..

♥ Keď je príjemnejšie počasie, rada si na balkóne tvorím romantické chvíľky pre seba – či už pri práci, pri journalingu, čítaní kníh alebo spoločne s manželom – romantické večere či len také malé posedenia pri západe slnka a nejakých sladkých dobrotách..

♥ Keď je vonku sychravo, nič nepadne príjemnejšie ako šálka horúceho chai latte v krásnom hrnčeku s pastelovými marshmallows.. Nech si ju zoberiem k práci, ku knihe alebo seriálu, hneď má všetko rozprávkovejšiu príchuť..

♥ Milujem spoločné rituály a som veľmi vďačná za tie s mojimi kamarátkami, ktoré sme si zaviedli za posledné mesiace – každomesačné palacinkové stretnutia, keď sa nad tanierom sladkej dobroty delíme o to dobré aj náročné, mudrujeme a niekedy sa smejeme tak, až nám slzy tečú.. narodeninové pikniky, keď sa krásne oblečené vyberieme k jazeru s obľúbeným pečivom, ružovým drinkom a spravíme si narodeninovú reflexiu.. či pondelkové (telefonické, pracovné) magic meetingy, ktoré otvoríme úprimným záujmom o tú druhú a možnosťou vyrozprávať sa a kreatívne sa nakopneme do nového týždňa..

♥ Jedny z najkrajších romantických chvíľok sú pre mňa pri cestovaní a špeciálne pri fotení v zahraničí, na krásnych miestach, v krásnych šatách.. skoro ráno (aj keď skoré vstávanie inak neznášam), keď nikde nie je nikoho a vieme si to miesto vychutnať naozaj naplno.. To sú skutočné momenty ako z filmu, keď sa človek cíti ako hlavná postava svojho príbehu..

♥ Môžu to byť ale aj úplne “obyčajné” momenty, ktoré nepotrebujú žiadne prikrášlenie.. len to, aby sme si ich krásu vedeli naplno uvedomiť a precítiť.. Naposledy to bolo, keď sme išli autom na mini výlet kúsok za hranice.. už samotná cesta s otvoreným oknom bol pre mňa zážitok.. alebo keď sme si cez víkend napiekli náš obľúbený koláč a vrátili sa naspäť do postele, dali sme si ho ešte teplý ako druhé raňajky a pozreli sme si pri tom našich obľúbených Priateľov na notebooku..

Pustite si obľúbenú hudbu, zapáľte sviečku, zahaľte sa do luxusnej vône, rozmaznávajte svoje zmysly voňavými olejčekmi..

Viete, taký ten, na ktorý sa vo filme tak dobre pozerá alebo ho hlavným hrdinkám potajme závidíte.. nemusí to byť pritom nič veľké ani drahé.. Môžete sa vybrať na bicykle a užívať si vietor vo vlasoch, prechádzať sa v daždi alebo si len tak kúpiť kyticu pre radosť či urobiť dobrý skutok..

Nemusí to byť vždy ďaleká ani nákladná destinácia, stačí mať otvorenú myseľ a hľadať možnosti aj v blízkom okolí.. navštíviť najbližšiu galériu alebo najbližšie mesto, stať sa turistom vo vlastnom meste alebo sa vybrať do najbližšieho mestečka za hranicami..

Naučíte sa tak viac všímať a prežívať krásu okolo seba, zároveň sa budete podvedome snažiť spraviť okolo seba všetko čo najkrajšie a ako bonus budete mať pri čom o niekoľko rokov spomínať..

Zoberte partnera, kamarátky alebo sama seba na rande – na koláčik či na večeru. Naozaj si nemusíte tie krásne šaty či šperky šetriť na „špeciálnu“ príležitosť.. vytvorte si ju.. zas a znova.. a vychutnávajte pravidelne!

Ak sa pristihnete pri tom, že sa stále točíte v začarovanom kruhu a sťažujete sa na tie isté veci či ľudí dookola, porozmýšľajte nad tým, čo môžete urobiť pre to, aby ste situáciu zmenili k lepšiemu.. Zoberte svoj osud do vlastných rúk a konajte ako hlavná hrdinka!

Pozerať sa len na zoznam úloh, ktoré musíte spraviť, nie je žiadna zábava.. Vneste do svojho plánovania trochu hravosti a súťaživosti sama so sebou.. napr. zvládnete spraviť najťažšiu úlohu dňa do druhej hodiny poobede? Prekonáte minulotýždňový počet krokov alebo počet cvičení? Za každú splnenú výzvu alebo prekonaný rekord sa nezabudnite pochváliť a odmeniť!

Jeden deň v týždni sa venujte svojmu srdcovému projektu, ktorý síce nemusíte, ale veľmi chcete robiť a ťažko sa vám naň hľadá čas pomedzi ostatné povinnosti. Spravte si z tejto činnosti prioritu, no hlavne zážitok. Vyhraďte si hodinku alebo dve na „rande so svojím srdcovým projektom“ – oblečte sa do pekných šiat, dajte si drahý parfum, zapáľte si sviečku, nalejte váš obľúbený drink… a tvorte!

Neviem, či ste čítali knižku Veľké kúzlo od Elizabeth Gilbert (ja som ju už čítala viackrát a tuším sa k nej opäť vrátim). Sú tam dve milé úsmevné kapitoly o tom, že by ste mali mať so svojou kreativitou románik.. nájsť si vždy čas, nahodiť sa do najlepších šiat, pekne sa upraviť, ako keď idete na rande.. Na jeseň roku 2019 som to vyskúšala a bolo to čarovné! Fungovalo to a vďaka trom desiatkam takýchto “rande so svojím srdcovým projektom” v roku 2020 vznikol náš úplne prvý zápisník pre rozkvet duše a na tento rituál mám veľmi pekné, romantické spomienky..

Romantizovanie života vám vie život skrášliť a spestriť, no zároveň vám zamyslenie na túto tému môže pomôcť aj na ceste za svojím lepším a šťastnejším ja.. Skúste sa zamyslieť, rozpísať alebo porozprávať s partnerom či kamarátkou na tieto témy..

♥ Cítim sa ako hlavná hrdinka alebo skôr ako vedľajšia postava či komparz?
♥ Kedy (a pri kom) sa najčastejšie cítim ako hlavná postava a v akých situáciách zas ako vedľajšia postava?
♥ Ak sa necítim ako hlavná hrdinka, prečo to tak je? (Pomocná otázka – ak sa neobliekam alebo nesprávam ako hlavná hrdinka, prečo to tak je?)
♥ Cítim sa vo svojom živote alebo v nejakých kľúčových situáciách skôr ako obeť alebo (super)hrdinka?
♥ Keď sa cítim ako obeť, nemôžem mať energiu superhrdinky.. Čo môžem v tejto situácii spraviť, aby som sa už necítila ako obeť? Viem len situáciu prijať alebo predsa len viem niečo spraviť a prebudiť v sebe superhrdinku?
♥ V akých momentoch či pri aktivitách/ľuďoch cítim, že žijem naplno?
♥ Pri akých aktivitách cítim, že lietam, som vo svojom živle a prestávam mať pojem o čase?

Mohlo by sa vám pačiť